Buku rujukan dan latihan

Awal minggu lepas Adam request belikan buku Komsas dengan poster kaler. Janji ngan Adam balik asrama nanti baba belikan la… Kami orang pergi kedai buku dulu sebelum g bungkus KFC.

Memula kakngah cam moskil je bila Adam amik buku Komsas tu. Macam buku rujukan dan ulasan je. 2-3 kali kakngah tanya dia betul ke buku hak gitu…

Abem belikan jugak buku-buku latihan untuk Adam. Adam dapat kelas KPK. Katanya kelas KPK ni agak speed pembelajarannya. Banyak buat latihan. Tak kira la yang cikgu bagi atau dengan buku latihan sendiri.

komsas

Smart maths for pre-primary tu untuk Adeeb. Adeeb agak lemah dalam matematik. Saje belikan buku latihan tahap yang lebih rendah dari usia dia. Nak bagi dia mahirkan yang asas.

Buku komik sambil belajar subjek Sejarah tu pulak kakngah pilihkan. Adam amik 2 jenis. Biasa dan yang komik tu la. Kakngah rasa cam menarik pulak persembahan buku rujukan gaya gini. 1 kelainan.

buku rujukan komik

Sejarah kan ala-ala bosan jugak. Kalau asek baca fakta panjang berjela dan kenyataan je, bisa ngantuk jugak. Kang main baca jek. Fahamnya idak…. Bila persembahannya dengan ilustrasi, bergambar, lebih mudah diingati. Paling tidak, bayangkan komik tu, otomatik tau dah apa faktanya…

Citer-citer bab subjek sejarah ni, tingat pulak masa kakngah tingkatan 2. Cikgu sejarah cakap peta semenanjung Malaysia kawan kakngah macam lepat pisang kehkehkeh!! Apa kabar agaknya kawan kakngah tu. Seri Amiza. Lama betul tak jumpa.

Kamu orang dulu minat tak subjek sejarah?

10 Thoughts on “Buku rujukan dan latihan

  1. subjek sejarah lemah…hukhukhuk

    gurl pon math dia lemah ngah, aku xtau nak ajo cemana… nak kena anto tusen nih…huhuhuhu

    • kakngah on February 20, 2012 at 5:35 pm said:

      aku tak boleh ajar adeeb. kurang sabar. mudah je nak naik suara. adeeb lak malas nak mengira. dia suka tembak2 jwpn. sakit hati aku taw… las-las pas baton nat abem hihihi!!

  2. sama la ngan anak k.atie….klu beli buku rujukan bkn main byk!Xper la k.ngah tuk pelajaran depa..sok2 klu xguna,adik2 leh pakai lak.

    • tu la kak atie. kita sediakan yang sebaik mungkin untuk anak-anak belajar… kakngah ingat lagi masa sekolah dulu, susah nak dptkan buku rujukan… taknak adam rasa apa yg kakngah rasa dulu….

  3. hurghhhh..ngatuk yo bilo cikgu sejarah masuk..miahhhhh!

  4. pupel liyana on February 20, 2012 at 7:24 pm said:

    kak, dulu masa kita form 5, kita ada beli buku sejarah yang ada gambar ni. senang nak faham tau. bebudak pun semakin suka nak membaca sebab ada gambar yang boleh tarik perhatian mereka:)

  5. kak ngah..memang masa tingkatan 1-3 anak akak pun asek minta belikan buku rujukan..dah masuk ting,4 ni..baru satu dia mintak..

    • ye la kak… kejap2 beli buku. ni semalam dia call mintak izin guna duit belanja dia nak beli buku lagi. dah la haritu bagi ngam2. suh je dia guna dulu duit yg ada. kalau tak cukup duit belanja bgtau. nnt p hantar…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation