DIY – Reversible Dress

Wah! Tajuk omputeh semedang kehkehkeh!!

Dah lama ngidam nak buat A line reversible dress ni. Reversible dress yang luar dalam boleh pakai. Kotor hak luar, kita terbalikkan je.. display hak dalam pulak. Amat seswai untuk penjimatan kuantiti baju raya jah!

Tak tau la berapa ribu kali kebek reversible dress tutorial. Tak gak boleh tangkap. Mummy dakEpal ni lembab sikit kui!kui!kui! Ushar-ushar online reversible dress class ni, RM100 ko… Kot kurang dari RM50 gagahkan jugak la joint.

Nak tak nak kene la try & error.
Yuk! ikut mummy dakEpal jahit reversible dress.
Jadi tak jadi belakang kira. Janji coba!

reversible dress pattern Continue Reading →

Sweet Tiered Dress

Assalamualaikum
Salam sejahtera

Aiyak! Minggu ni lambat ke udara. Dah la posting seminggu sekali je….

Harini nak mensohorkan pattern baru yang mummy dakEpal belajar bulan lepas. Sweet tiered dress. Mummy dakEpal memang suka yang beropol-ropol dan bertingkat-tingkat. Bila cikgu bukak kelas pattern ni, cepat-cepat cop tempat. Biasanya dalam 1 kelas cikgu amik dalam 5 orang je. Oh ye.. mummy dakEpal belajar jahit dengan Kerjatangan Suri. Kalau ada yang berminat, boleh la roger-roger beliau.

sweet tiered dress Continue Reading →

Peplum Kanak-kanak

Assalamualaikum
Salam sejahtera

Hasrat nak update dengan lebih kerap selepas tukar cat banglo ni tidak kesampaian nampaknya. Hasrat tinggal hasrat je la. Salah sendiri pun. Tak dan nak curi waktu update blog.

Sekarang ni kan tengah musim peplum kan… mana boleh ketinggalan.
Ater.. kene la ikut arus fesyen terkini kekdahnyer.
Oleh kerana si emak tak berapa nak seswei pakai peplum, awak buatkan la untuk si anak.
Kali ke 2 joint pattern tester dari Popolok Design – Cece Top & Dress.

peplum kanak-kanak

Baju peplum kanak-kanak ni berlining sepenuhnya. Berpeluh ketiak mak melayan lining baju. Part yang paling susah sekali adalah nak pasang zip sorok. Sungguh-sungguh-sungguh tak cantik hasilnya. Daku kuciwa. Lalu tetas semula dan pasangkan je zip biasa sahaja.

Tinggalkan part yang susah itu.
Kita pergi ke part yang best lak. Continue Reading →