kaca mata atau kanta lekap

.

kakngah seorang yang rabun. ada la dalam 6-7 tahun ni la mula berkaca mata. selalunya kakngah beli kaca mata bajet takde la tinggi sangat. dalam anggaran rm300 ke bawah sahaja. memang tak nak beli yang terlalu mahal walaupun yang mahal tu kualitinya dah tentu la lebih bagus. sebabnya kakngah ni seorang yang agak ganaz dalam penjagaaan kaca mata. setakat cermin tu calar balar tu.. stended.. :P dengan hidup dikelilingi hero-hero sejati ni, potensi kaca mata cedera parah adalah tinggi.

selalunya kakngah hanya berkaca mata bila keluar rumah sahaja. kat rumah lebih selesa tak guna kaca mata.

kakngah pernah jugak guna kanta lekap. hak yang biasa tu jek.. takde la kaler merah atau hijau macam ben10 tu der… kang meroyan adeeb nak mata hijau lak kehkehkeh!!

ben10
pic credit to google images

bila pakai kanta lekap kakngah rasa tak selesa. mata rasa kering. mungkin sebab masa keje dulu, kedudukan meja kakngah bertentangan dengan aircond. yang paling tak tahan, selalu jek terlupa.. dah sapu krim pati halia kat spare tyre, baru teringat kanta lekap lom pakai lagi. jari jemari dah berangin.. acane tuh??! kehkehkeh!!

sampai sekarang masih ada lagi 2 pasang kanta lekap yang masih belum digunakan. sepasang cap Bausch&Lomb [expired 2011-09] dan sepasang lagi cap IGel Visioncare [expired 2011-12]. power -1.75. ada yang nak tak??? kalau ada, kakngah nak GA kan ajer….

kesimpulannya
kakngah lagi suka guna kaca mata dari kanta lekap.
korang yang rabun tu..
apa pilihan korang??

39 Thoughts on “kaca mata atau kanta lekap

  1. pakai cermin mata lagi senang…penjagaannya tak ler seteruk kanta lekap tu..Memang ler bab cedera parah tu..heee..akak pun kena..skrg dah ada yg clip on..kalau nak guna cermin hitam..clip on jer…mata rabun pun masih boleh bergaya dgn kaca mata hitam ku…heeeee…

    • @kpah k-poh,

      haah kak.. mmg rasa pakai sepek lagi senang dan tak remeh. haritu baru jek humban sepek2 yang dah cedera parah kehkehkeh!! dah tak kose simpan buat kenangan lagi :P
      ada jugak nampak cermin mata clip on tu.. tunggu hak yang ni arwah dulu baru nk beli yang clip on.

  2. harap2 mata akan sentiasa ok dan tak payah susah2 nk kena pilih kanta lekap atau cermin mata. pakai kanta lekap lehla bergaya. tp bg yg cuai tu masalah ckit. nanti kan ttdo tanpa tanggalkan kanta lekap. bahaya ckit.

    • @sweetsour,

      lagi satu, pakai kanta lekap kebersihan kene jaga betul2. pernah terbaca ada yang kene infection sebab tak jaga kebersihan dengan betul masa guna kanta lekap. ngeri!

  3. Alhamdulillah…
    mata masih lagi berfungsi seperti biasa…
    tak pakai kanta mata atau kanta lekap…
    tetapi kekadang teringan nak pakai kanta lekap…
    tapi takot nak pakai…

  4. op coz la kaca mata !

  5. ngah, masa zaman study dulu ku pakai contact lense je memanjang.. tapi bila dah kawen, banyak pakai spek dari contact lense.. sebab contact lense tu kena penjagaan rapi.. tapi sejak-dua menjak ni terfikir macam nak wat lasik pulak..

  6. ntah la kak ngah.. stkt nie alhamdulillah mata still okep..hee

  7. pkai spek lg senag dr contact lens…contact lens ni mcm mnakutkankan klo tgk kes2 yg lekat dlm mata la ape la…uhuh…..

    • @faris,

      hihihi!! pada yg tak biasa tu.. mmg agak menakutkan la nk masukkan bendasing dalam bijik mata..
      yg dah biasa.. tak yah tgk cermin pun boleh pasang lens…

  8. ptt aku dtg hr tu mata ko togel je kan
    ;)

  9. saya pun pakai spek mata, dari zaman blajar kat IPT lagik, tu gara2 bila nak tengok bf nampak blurrrr, baru la p check mata, rupanya saya rabun. sy kalo tak pakai spek, sah2 le tak kenal org, org nak kata sombong pun sombong le, sy rabun ok..hehehehe

  10. aida plak suka :-
    keje – contact lens.
    berjalan/shopping/holiday – contact lens.
    kat umah – spec.

    • @adianiez,

      ikut keselesaan :)

      haritu kan.. masa g gambang, boleh ke aku tetinggal spek kat rumah. dah sekerat jalan baru perasan apsal la kabur jek pemandangan.. kehkehkeh!!!

  11. Mak ni gila teruk rabunnya. Kalau tak pakai, dah mcm org buta je. Jgnkan nak tgk tv @membaca, drive pun tak nampak motor!

    Bertahun dulu, mak pki spek..teruk sgt2 rabunnya + sakit kepala. Smpikan tido pun mak x bukak spek tu.

    kendian, tukar pakai lens..dah 10 thn dah. TANPA pakai spek mata yek..bg mak, lbh mudah pakai lens..x de gangguan pergerakan dan selesa je. Dah rutin kot. berdiri je kat meja solek tu dlm kepala dah set, lens is 1st. tak kira malam ( nak bukak ) atau siang ( nak pakai make up )

    • @mak,

      mak ai… rabun giler ko mak.. aku rabun tak kuat sangat. masih boleh drive gak la kalau lupa pakai spek kehkehkeh!! cuma signboard tu dah dekat baru nampak tulis apa..

      kalau dah rutin harian memang tak lupa step la. aku dulu pakai kejap je. bila asek terlupa dah mls nk guna lens :)

  12. aku lemas pakai spek Ngah .. dah biasa pakai lens .. ko try le pakai yang kaler-kaler ~~

    • @DrSinga,

      memang lemas. tu pasal aku tak pakai spek kat rumah. nak pakai lens aku malas pulak nak membelanya… salah diri sndr la tu :P

      raya sok la aku pakai lens. nak kaler pepel. kasi matching ngn tudung raya. bagi gempak orang kampung wakakakaka!!!

  13. sy tak suka pakai cermin mata..klu blh mmg taknak berkaca mata..letih batang idungg

  14. bee rabun tapi tak penah pakai kanta lekap ler kakngah , ntah tk suka nak letak apa2 hee…spek tu pun duk lam beg nak drive betui2 tk nampak jalan ke baru gelabah cr memang tk suka pakai spek..

    • @puanbee,

      aku pakai lens sbb dah rimas berspek la kekununnya.. hihihi!! las2, tak syerashi la…. :P
      time drv mmg aku kene pakai spek. kalau tak, xnampak signboard. kalau jalan yang hari2 lalu, takde masalah la.. dah tau. ni jalan yang jarang lalu.. tu sume buat terlepas simpang jek..

  15. azani on March 27, 2011 at 6:40 pm said:

    salam kakngah
    atas nasihat toke kedai yang nak cepat kaya…pakai cermin mata…
    atas nasihat toke kedai nak lambat kaya pakailah contact…
    ha ha

    boleh cam ni ?

  16. aku tak rabun, acane tu kalau aku menang GA tu kang.. hahahaha

  17. kak ngah mesti la cermin mata..walau pun ada yang patah..ada yang pecah..bukan salah budak2 pun..salah mak budak ni la..kadang terlelap lupa bukak..kadang main letak je pulak atas katil.dah terduduk..macam2..

  18. salam kak ngah..ben10 tu hebat ngan warna hijau kan..
    teringat plak anak murid tadika saya yg obses ngn mende alah tu..hehehe..

    btw dear, raudhah dah folo kak ngah *2673 =)

    • @raudhah,

      salam raudhah.
      terima kasih sudi follow.

      ank kngah no. 2 mmg taksub sikit ngn ben10 ni. serba serbi ben10. kalau berangan jd ben10, serah kat dia la… kejap2 kang dia bertukar..

  19. moning bebeh..hope no mandayblues okeh.. :P aku pernah pakai lense beberapa tahun..ada sekali aku tertidu dgn lense tu nok..gabra aku cari lense tu takde dalam mata aku..rupanya lense tu dah terselindung..ishh camne aku nak explen nok..aku trauma pastu…aku ni rabun jauh kuat jugak.. :P

    p/s aku dah add fb kau yg cungg tu.. :P

    • @cikmin,

      hahaha!! terselindung balik kelopak mata kah??
      aku pernah lens tak duduk kt anak mata. berlegar2 kat mata putih.. adeh..

      cung kan aku???
      larrrrriiiikkkkkkkssssss…..

  20. den ni rabun2 silau yo..trutamo mlm mso drive kan..kok tak tu takdo la..kok den, duo2 pun takpo..spek ok, contact lense pun ok yo…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation