kami demam :(

.

3 beranak sekali demam. Adeeb, Adief & mummynya sekali.
:(

Memula sekali Abem yang demam minggu lepas. 2 hari tak bongka. Ajak g klinik tak nak pulak. Biasa la orang lelaki. Selagi boleh tahan memang payah nak g jumpa doktor.

Hari Ahad Adeeb dah mengadu tak sedap badan. Suhu badan agak panas juga. Ajak g klinik, tak nak. Cam baba dia jugak la.. :P Adeeb kalau demam memang lembik. Makanan semua tak boleh masuk. Muntah. Yang boleh air kosong jek.

adeeb demam

Dah tu, pagi semalam Adief & mummy dia pulak mula demam. Berjemaah 3 beranak g klinik. Balik rumah, Abem yang bagi Adeeb makan ubat. Kakngah tak sanggup nak bagi sebab tak berapa nak sabar dengan kerenah Adeeb. Dia ni… memang seksa sikit nak bagi makan ubat.

adief demam

Kakngah bagi Adief makan ubat. Budak 2008 ni teramat la senangnya bila makan ubat. Dia yang serah diri. Tapi, nak kene gaya jugak memujuk dia. Tu pun masuk kali ke 3 makan ubat dia merungut… “asek-asek makan ubat je.. bosan!”

Kakngah pulak, doktor tak bagi makan ubat sebarangan sebab dah masuk 33 minggu kehamilan. Antibiotik pun tak bagi. Cuma ubat demam & sakit tekak je. Ntah macamana petang semalam batuk la pulak. Naik senak perut dibuatnya. Tekak makin perit.

Tak boleh tahan!
Wa togok jugak ubat batuk.

Bahananya, lepas maghrib dah fengsan sampai ke pagi. Anak-anak semua Abem yang tengokkan.
Terima kasih yank!

*** Terkini : Adeeb dah diarrhea la pulak! :((

36 Thoughts on “kami demam :(

  1. alolo ciannya semua demam, musim skrg ni kan kak ngah, semoga cepat sembuh semuanya ye

  2. kakya ngn anya pun domammmm…huwaaaa..!!

  3. Melatiqistyna on October 18, 2011 at 8:41 am said:

    Alololo sian nye anak bujang tu…. Rajin mkn ubat ye….nanti lekas sembuh….. X p exam lg arini anak ko ngah?

    Ngah budak 2004 pon senang mkn ubat…hehehe. Tp badannya masih dedau lagi, ubat dh nk abes…. Smlm ulangkaji sian kt Dia, x ckup rehat….

  4. aiseh~demam berjemaah la plak~~cepat baik kakngah!

  5. risau bila anak2 demam. sekrg ni cuaca tak menentu, kejap panas, kejap hujan, memacam penyakit mudah menyinggah. apapun jgn tinggal ubat ok, semoga cepat sembuh, take care

  6. alahai menantu aku….kena masuk air tu ngah..sian adeeb…kau bagi minum tak 100+ tu…jerlum kepala dia dengan air asam jawab pekat2 tu…mudahan korang semua cepat sihat ya…

  7. musim skrg huhu…
    cepat baik nok…moga semua ea copek baik

  8. semoga cepat sembuh kak anak beranak..Amin

  9. kalau kite bawak perut dengan keluarga semua demam memang azab lah sebentar kan kakngah ..apa pun selagi boleh berblog kira ok lagi nih hihihi.. moga semua cepat sihat..

  10. naseb bek ade abem tlg tengokkan..huhu..ciannye kamu sekeluarga ye…cept sembuh ye

  11. musim demam la ni

  12. ala,

    lama tak singgah sini, tau2 satu family demam ke

    rehat cukup2 ye

    makan ubat ikut masa

    moga semua cepat sembuh

  13. Siannya Kak Ngah… jaga diri elok² & jangan skip makan ubat..Semoga cepat sembuh ye..

  14. Alahai..siannye..tiga2 demam ye..
    Moga cepat sembuh ye..Take Care..

  15. “adoiii..mummy pia ni pon demam ni..demam sikit jer tp pusin2 pala ni..nk layan tido tk leh lah en abah tkmo cuti sapa nk antar amik anak sekolah,dah lah minggu ni peksa…eh,dah 33 minggu kakngah..kejap lg jer tu…baby nak kuar dah…saya dulu ank yg ke5 ni kuar masa time 33 minggu ler..seb baik sihat walafiat jer dia..apapun moga sihat2 selalu,take care..”

    • kakngah on October 20, 2011 at 11:44 pm said:

      @pia,

      tu la.. dah la minggu pekse kan.. badan pulak tak sihat :(

      huh?? 33 minggu dah kuar?? awal giler. sebbaik ok semuanya….

  16. * cekak pinggang*

    mana Dr yang kata antibiotik tak boleh dimakan taim pregnen tu!!!

  17. banyakan berehat kak ngah.

  18. letih bila demam berjamaah ni…

    bukan semua antibiotic tak boleh makan time pregnant…byk yg boleh…

    • kakngah on October 20, 2011 at 11:48 pm said:

      @daddyziyyad,

      semalam g sepital gomen, pun bagi alasan yg sama. jangan kan antibitok, ubat selsema pun tak bagi. yg diberi paracetamol, dysolvon dan diphendryl. mintak ubat selsema pun tak dpt. katanya, ubat demam tu dah kover selsema sekali…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation