Nursing Butter

Tiap kali ada anak kecik, tiap kali memula bagi nenen… Mesti ada masalah nipple crack. Sakitnya, Tuhan je yang tahu. Dek sayangkan anak, tahan je. Janji perut anak kenyang. Meleleh ayor mata teman.

Bila dah luka tu, kakngah buh minyak gamat je… :P

Mengandung kali ke 4, kakngah buat persedian awal kekdahnya. Dalam 2 bulan sebelum bersalinkan dakEpal, kakngah dah mula gentel-gentel puting susu bagi lembut masa mandi. Kamu orang jangan berfikiran porno pulak eh! Tujuannya nak bagi nipple tu lembut. So, takde la masalah nipple crack.

Tapi, masalah tetap bertandang.
:(

nursing butter

Tak sanggup nak hadap nipple crack, kakngah mintak Abem belikan krim kat farmasi. Abem belikan nursing butter ni. Palmer’s Cocoa Butter Formula. Kakngah guna dalam 2-3 kali gitu. Secoet je buhnyer. Memang mujarab la… Kejap je nipple crack sembuh.

Kalau ada mommies kat luar sana hadapi masalah puting luka, boleh cuba guna nursing butter ni…

26 Thoughts on “Nursing Butter

  1. sok dah pandai mengigit lagi sakit..miahahahah!

  2. Memang sakit, saya boleh bayangkan..sebab wife saya yg takde crack pun, kalau baby gigit, dah sakit…Boleh try guna nipple protector jugak…

  3. el susukan alana so far xde mslh puting crack lagi
    yg ado..puting luka kahhhhhhhhhh ni alana lah g gigit puting mama dia..
    giler kentang pedihhhhhhhhhhh
    time alana nenen..perghhhhh ngis2 mama dia taw..tp kuatkan diri bg anak susu..huhuhu

    • sakit wey… masa adam dulu merana aku. dengan tak pandai nak ejas baby BF.. ngan crack.. ngeri! anak sulung kan.. serba serbi tak pandai.
      sekarang dah terer sikit! :P

  4. yaa..memang sakit…izan pernah rasa gak…sementara nak sembuh..terpaksa bagi susu formula…ehe..berjaya bagi susu sendiri hingga anak usia 2 tahun…..suka tengok pic dakEpal…tembam sangat.

  5. bagus utk dikongsi… kalu terjadi pada saya nnt, boleh le terus carik kat farmasi… tengku kakngah..

  6. syukur tk pernah ada masalah tu, tp klau yg mmg ada problem tu elok la cari nursing butter ni ya jgn cpt mengalah, jgn kerna nipple crack trus tk nk nyusukan anak

  7. so far aku xde masalah nipple crack ni
    tp eventho riffa blom ada gigi, gusi dia sgt tajam smpai bole patahkan epal.
    kalau ada gigi,meati aku bli nipple protector tu.wajib!

  8. fuhh…mmg sakit..

  9. tak tau pun boleh guna krim… pernah tanya nurse ada ubat tak sebab masa susukan 2nd baby ni mmg luka teruk dua2.. nurse cakap dia akan baik sendiri so tahan je la tiap kali baby menyusu.. memang pedih tahap nak nangis laa..

    • boleh je.. kene cari kat farmasi la.
      alau tanya misi gomen gitu la jwpn dia. tak pun suh sapu air susu kita kat luka tu… sapu air susu ibu tu memang petua untuk puting luka.

  10. ermmm belum tiba lagi masalah ini hehehe….:)

  11. mama mmg no 1…. brkorban apa saja :)

  12. wah.. good tips.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation