Pancake Chocolate Rice

Amvoiii.. tajuk omputih tekau… kehkehkeh!!
Kakngah kembali lagi dalam menyahut Cabaran 100 Setahun.
Chaiyok! Chaiyok!

Sahutan kali ini yang ringkas dan mudah. Pancake. Tacap sikit jadi la Pancake Chocolate Rice. Bukan susah pun. Kita buat dia. Bukan dia buat kita.

Hasilnya very the marvellous gittew!
Abem cakap sedap [gua dah kembang beb!]. Macam apam terbalik balik. Adeeb ngan Adief laju je makan. Hujung minggu ni Adam balik, nak buat lagi la….

pancake chocolate rice

Rupa paras tak berapa nak menarik sebab kakngah tak teringat kecikkan api. Voley? Patutnya guna api kene perlahan baru la pancake jadi warna kuning keemasan.

Bahan-bahan yang kakngah guna, apa yang ada kat dapur. Kakngah guna 2 cawan tepung, 4-5 sudu makan gula, secubit garam, 1 sudu kecik soda bikarbonat, sebijik tolo, 1 mug susu suam dan dalam 2 sudu makan mentega. Chocolate rice untuk ditabur.

Memula cairkan mentega dan letak ketepi. Ayak tepung dan sida bikarbonat. Sesudah diayak, satukan dengan mentega, gula, garam, telur dan susu suam. Kacau hingga sebati dan mendapat texture yang sesuai. Kalau terlalu pekat, boleh tambah air.

Kenapa susu suam?
Susu suam akan membuat bahan penaik berkembang dan hasilnya pankek yang gebu dan lembut gittew.

Panaskan koli tepal non-stick dan curahkan 1 senduk adunan pankek. Biarkan kejap sampai dia berongga. Terbalikkan, biarkan sampai bahagian lagi sebelah tu masak. Dah masak, boleh angkat dan teruskan tabur chocolate rice. Buat lagi sekeping dan kapitkan. Pankek yang panas akan mencairkan chocolate rice yang ditabur.

Siap!
Boleh ngap!

Eh! Jap!
Sebelum blah, sila tekan F2 tu tujuh-lapan-semilan-soploh-kali.
~pis yaw~

19 Thoughts on “Pancake Chocolate Rice

  1. sonangbaitu ngah, leh aku sbg amatur ni terai… heheheh

  2. mcm2 penkek aku dah try….yg ni blm lg…sok pg nak buatla..tengkiu nok

  3. pasni resipi apa pulak dalam list nak mencuba kak ngah?

    • kakngah on February 20, 2012 at 4:11 pm said:

      setakat sekarang.. belum ada idea lagi. masak2 ni tak leh nak plan sangat. selalu tak jadi. bila roh sampai, terus buat jek….

  4. ni resepi leh buat apom balik x ngah?

  5. wuiii..tak boleh belah lah tag kau tu..pondok2?.. :P dah bermula eh cabaran 100 resepi kau ni?

  6. lilies,
    kalo buat hantarlah kat aku barang sekeping dua,kekekkeke

    kakngah,
    ko kenal tak lilies? hahahhahaha

  7. Pingback: Only for you | lindarosman.com

  8. choopp!
    “sila tekan F2 tu tujuh-lapan-semilan-soploh-kali.”

    tak paham! dah buat tp xjadi apa2 pong.:p
    apa jadi kalau berjaya buat tu?

    • kakngah on February 20, 2012 at 4:17 pm said:

      hahahaha!! F2 tu.. refresh la yank. bila ko refresh tujuh-lapan-semilan-soploh-kali, PV aku pun naik la tujuh-lapan-semilan-soploh-kali. cer ko tekan F2 tujuh-lapan-semilan-soploh-kali sekali lagi…

      sayang pn. salmia ketat-ketat.

  9. Pingback: Cabaran 100 Setahun | lindarosman.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation