Set Ibu Pantang Bersalin

.

Tiap kali bersalin kakngah tak guna set berpantang yang tertentu. Masa Adam dulu, nenek yang jaga. Nenek sempoi jek. Nenek cuma rebuskan bijik manjakani dan asam keping. Itu la yang kakngah duk pulun tetiap hari. Rasa dia?? Pahit-pahit-kelat-masam. Kakngah minum air rebusan biji manjakani dan asam keping ni bersulamkan dengan kopi o kaw. Kalau tak.. memang lekat la rasa pahit-pahit-kelat-masam kat anak tekak.

Bila bersalin Adeeb, nenek datang lembah jaga kakngah dalam pantang sekejap. Ramuan yang sama jugak dia bagi. Sampai giliran bersalinkan Adief, kakngah cuba set bersalin HPA. Tu pun lambat mula makan sebab Adief prolonged jaundice. Rasanya dah nak masuk 3 minggu lepas bersalin baru mula makan set bersalin HPA tu.

set ibu berpantang bersalin

Untuk berpantang kali ni, kakngah pilih set ibu pantang bersalin Shaklee. Beli dari kawan adik kakngah.
http://www.ibuhakimhaikal.com/

Pilih produk Shaklee sebab nak susu banyak kekdahnya. Al maklom la.. dah tak bekerja ni takde masalah nak bagi susu ibu sepenuhnya. Setakat rekod 3 orang hero, paling lama dapat bagi penyusuan susu ibu kat Adief la. 10 bulan. Adam dapat 8 bulan je. Adeeb lagi kejap. 5 bulan.

Insyaallah, untuk my lil… mummynya nak bagi susu ibu lebih dari 10 bulan. Tak boleh letak target tinggi sangat. Kang tak tercapai pulak.

Amacam kamu orang masa dalam pantang??
Guna produk apa?
Set lepas bersalin yang mana??
Cer citer.. cer citer…

22 Thoughts on “Set Ibu Pantang Bersalin

  1. kecik bekasnya…hihi….

  2. 1st-jamu indon tu apentah namanya lupa..ada pic pompuan tu
    2nd-alfiat
    3rd-HPA

    yg ada akar kayu x thn tu..tp itulah yg bgus

    bab2 ubat ms pantang ni mmg fenin pikio nk mn…bajet ada belilah yg bagus..bajet ciput ni jelah yg mmpu hehehehe

    • kakngah on November 24, 2011 at 4:54 pm said:

      @el,

      yg dalam tin tu eh??

      aku mmg tak lalu mnm air akar kayu. dalam produk HPA tu ada kan.. sekali jek aku telan. aku lebih rela togok rebusan manjakani + asam keping tu…

      tu la.. aku survey kebanyakkannya beratus2 nok..
      aku pun beli kut bajet.
      kang beli mahal2.. pakainya tak habis. kan dah rugi…

  3. Masa anak first –> Tropical Herbs (Amway)
    Masa anak 2nd –> Leesa Formula

    Lepas bersalin, macamĀ² jamu makan…latest sekarang tengah makan Jamu Ratu Dara..

  4. ikut bajet kak ngah..dolu2 pakai orang kampung punya yg dlm botol jamu serbuk, makan dgn madu…selalu mkn madu kasi lebih…hehe,mak selalu mrh..haha

    nanti2 nk telan yg kapsul jak, yg serbuk ni tk berapa tahan nk telan..tk habis nanti membazir…selalu ambo beli yg murah ajo…yg tk lebih 100…hehe

    nk byk susu bdn org kata mkn lobak putih la,makan sayur apa tu tetiba lupa…yg daun dia ala2 pokok petai..selalu org masak lemak tu..adehhh lupalah…

    • kakngah on November 24, 2011 at 4:58 pm said:

      @maya mayana,

      sama la.. bajet tak lebih rm100…
      ikut kemampuan poket snediri.

      baik ko ingatkan balik daun ala2 pokok petai tu… boleh aku try nanti…
      err.. pucuk manis kah???

  5. kak ngah zaman akak dulu nona roguy.
    akak suka sebab tak sembelit..sebab kurang minum kan..

    • kakngah on November 24, 2011 at 4:59 pm said:

      @kak erna,

      ada org ckp nona roguy ni panas gak.. kot sian kat baby pulak…

      dulu kakngah pernah makan produk kurus nona roguy. dia punye rmemulas tu. mak ai.. cam nak ebranak kehkehkeh!!!

  6. ngah, untuk yang ketiga ni pun aku plan nak campur jenama.. beli yang mana aku sesuai jer.. beli satu set pun bukan semua aku pakai..

  7. aku dh ilang ingatan la ngah….voley…keh3x…

  8. maso kakpah dulu jamu indon yo pakai. Banyak jua kek dopan masjid india. Tapi makan sekorek jalan hehe..

    • @kakpah,

      mesti semerbak jek bau jamu satu rumah hihihih!!!

      ala… ramai yg camtu kak..
      jam bolom pantang, semangat. dah pantang, sekorek jalan yo… semangat tak cukup kebal kehkehkeh!!

  9. Kagum betul pada yg BF tu kannn…

    Masa Along dulu kReen makan Mustika Ratu kalau tak silap
    peh tu bila Angah… Sendayu Tinggi (Entah apa namanya ) bila Humaira pulak makan/pakai Leesa Formula… semua nak cuba… hehehe..

    Paling suka produk Leesa Formula..

  10. lom nak berpantang lagi huhu xtahu bila haha

  11. salam kak ngah .. janji ado ape2 set pun … hehe

    teman pakai set afiat dan elken … elken tu x plan pun tp org promot lak ..

    slmt brsalin ya … teman udah nk abis pntg ni ;)

  12. Pingback: Ostematrix - Shaklee | lindarosman.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation